Laserová fyzika a nelineární optika - Malý, Petr, 1955-; Trojánek, František, 1968- (Odborná edice Matfyzpress, 2022)
První polovina textu se věnuje laserové fyzice s popisem generace světla v laseru, výkladu optiky laserových rezonátorů. V druhé části, nelineární optice, jsou popsány základní modely nelineární interakce světla s látkou.