Pravěký svět Zdeňka Buriana : od vzniku Země po zánik dinosaurů - Záruba, Bořivoj, 1939- (Albatros, 2022)
První z knih, které komplexně zpracují tu část tvorby malíře Zdeňka Buriana, v níž se věnoval umělecké paleontologické rekonstrukci (paleoartu). Monografie přináší velké nástěnné malby, perokresebné ilustrace povídek Josefa Augusty i veřejnosti dosud neznámé skici. Doprovodné texty uvádějí Burianův paleoart do kontextu historie přírodních věd a zároveň je konfrontují se současným stavem poznání. Nakladatelská anotace. Kráceno.
Keywords: Burian, Zdeněk, -- 1905-1981; 20. století; české malířství -- 20. století; vědecká ilustrace -- Česko -- 20. století; fosilní rostliny; fosilní živočichové; prvohory; druhohory; dinosauři; umělecké náměty; Czech painting -- 20th century; scientific illustration -- Czechia -- 20th century; fossil plants; fossil animals; palaeozoic; mesozoic; dinosaurs; artistic themes; monografie; monographs