Arteterapeutické aktivity a mindfulness pro děti a dospívající s psychickými obtížemi - D'Amico, Dawn (Portál, 2023)
Mnohé děti, které zažily vážné trauma, se uzavřou do sebe a je pro ně složité zapojit se aktivně do terapeutického procesu. Tato kniha nabízí soubor terapeutických aktivit, které dětem a dospívajícím pomohou v prozkoumávání jejich pocitů a v projevování vlastních potřeb. Techniky se zaměřují na sebevyjádření i za použití masek, vycházejí z principů všímavosti a dávají dětem prostor pro relaxaci. Vystačíme si při nich s běžně dostupnými věcmi, speciální pomůcky nejsou potřeba. Aktivity jsou navíc doplněny drobnými případovými studiemi. Z terapeutických technik budou profitovat děti a dospívající, kteří zažili trauma, fyzické a sexuální zneužívání. Užitečné budou i pro práci s dětmi, které se potýkají s depresí, úzkostmi a obtížemi v chování. Dawn D’Amico je psychoterapeutka, zabývá se vzděláváním a specializuje se na oblast druhotného traumatu. https://www.obalkyknih.cz/view?isbn=9788026220763
Keywords: dětská psychoterapie; adolescentní psychoterapie; psychická traumata; arteterapie; psychologické hry; všímavost; child psychotherapy; adolescent psychotherapy; psychic trauma; art therapy; psychological games; mindfulness; příručky; handbooks and manuals