Móda vs. umění = Fashion vs. art - Hanáková, Petra, 1976-; Vítková, Martina, 1968- (Museum Kampa - Nadace Jana a Medy Mládkových : Alexandre Vassiljev Foundation, 2023)
Katalog vycházející ke stejnojmenné letní výstavě Musea Kampa. Výstava představuje dámské šaty z převážně šedesátých let, které bez nadsázky započaly módní revoluci. Ikonické kousky od návrhářů jako Christian Dior, Coco Chanel, Paco Rabanne, Yves Saint-Laurent a mnoho dalších jsou doplněny a konfrontovány uměleckými díly ze sbírky Musea Kampa. Móda je plná rozporů. Zahaluje i odhaluje. Vyvolává emoce, ale také vytváří bariéry. Patří jí povrch, avšak naznačuje hloubku. Dokáže být rebelská, ovšem přiklání se ke konformitě. Je líbivá, ale rovněž zneklidňující. Neustále se proměňuje, přitom směřuje k nadčasovosti. Vytrhává nás z davu, ale svádí k uniformitě. Překvapuje, jakož i uklidňuje a míří k jasně vymezenému stylu. Bere se až příliš vážně, přesto bývá nečekaně hravá. Je povrchní až prázdná, nicméně zároveň obsahující významy. Umění naproti tomu rozporné být nemá - spojuje se s jednoznačnou hloubkou a nadčasovou hodnotou. Móda je paradoxní fenomén ze své podstaty. Nikdy není pouze funkční a užitková, přesahuje společenskou nutnost, která člověku přikazuje se oblékat. Její povrchnost a triviálnost jsou šalebné - vždy odráží posedlosti i ideály doby, ve které vznikala. Módní artefakty jsou příkladnými objekty touhy. Byly jimi už v době svého vzniku, proto se nám také zachovaly, proto nás fascinují dodnes. Můžeme je obdivovat, ale též analyzovat, ukotvovat v kontextu, zbavovat původního kouzla, nebo trikem naopak umocňovat. Není divu, že se módní artefakty staly muzejními objekty. Můžeme je obdivovat jako stopy zaniklé kultury, ale je možné v nich nacházet něco, co historičnost přesahuje, co k nám hovoří z jiné doby. Móda je tématem nás všech, i když si to třeba nechceme přiznat. Módní exponáty byly zapůjčeny
Keywords: móda; módní návrhářství; umění; stálé expozice -- Česko; muzejní sbírky -- Česko; fashion; fashion design; art; permanent exhibitions -- Czechia; museum collections -- Czechia; katalogy výstav; exhibition catalogs