Texty k metafyzice, ontologii a přírodní filosofii - Leibniz, Gottfried Wilhelm, 1646-1716 (Oikoymenh, 2023)
Výbor nabízí reprezentativní průřez těmi z Leibnizových filosofických textů,v oblastech logické sémantiky, metodologie, metafyziky a přírodní filosofie. Jednotlivá témata z uvedených oblastí jsou v textech představována (jak je pro Leibnize charakteristické) z rozličných úhlů pohledu a s rozličně kladenými důrazy. Výbor zahrnuje ucelenější systematizující podání, polemické a programové texty, texty týkající se logicko-sémantických a metafyzických základů reality a myšlení i filosoficky nejpodstatnější pasáže z Leibnizovy korespondence s jeho současníky. Nabízí i nový překlad Monadologie, jež v současnosti platí za nejznámější Leibnizův text. Nakladatelská anotace. Kráceno.
Přeloženo z francouzštiny a latiny
Keywords: 17. století; 17th century; německá filozofie; metafyzika; ontologie (filozofie); filozofie přírody; German philosophy; metaphysics; ontology; philosophy of nature; texty; výbory; komentovaná vydání; texts; selected works; annotated editions