Republika v pohybu (Academia, 2022)
Kolektivní monografie přibližuje čtenářům problematiku technického a hospodářského rozvoje Československa v období první republiky. V souvislosti se 100. výročím vzniku Československa uspořádal Ústav státu a práva Akademie věd mezioborovou konferenci „Na prahu nové doby“. Setkání se stalo podnětem pro vznik celkem šesti monografií, jednou z nich je právě Republika v pohybu. Jedenáct zde obsažených příspěvků se věnujě dopravě i obecně otázkám technického a hospodářského rozvoje. Autoři upozorňují na některé nepříliš známé problémy, které s sebou rozpad habsburské monarchie přinesl. Součástí publikace jsou tři příspěvky ve slovenštině, jež jsou zaměřené na témata týkající se slovenských reálií. Součástí knihy jsou i dobové fotografie.
Keywords: 1918-1938; hospodářské právo -- Československo -- 1918-1938; hospodářská politika -- Československo -- 1918-1938; elektrifikace -- Československo -- 1918-1938; industrializace -- Československo -- 1918-1938; průmyslová politika -- Československo -- 1918-1938; dopravní politika -- Československo -- 1918-1938; železniční doprava -- Československo -- 1918-1938; silniční doprava -- Československo -- 1918-1938; infrastruktura -- Československo -- 1918-1938; družstevnictví -- Československo -- 1918-1938; spolky -- Československo -- 1918-1938; corporation law -- Czechoslovakia -- 1918-1938; economic policy -- Czechoslovakia -- 1918-1938; electrification -- Czechoslovakia -- 1918-1938; industrialization -- Czechoslovakia -- 1918-1938; industrial policy -- Czechoslovakia -- 1918-1938; transportation policy -- Czechoslovakia -- 1918-1938; railroad transportation -- Czechoslovakia -- 1918-1938; road traffic -- Czechoslovakia -- 1918-1938; infrastructure (economics) -- Czechoslovakia -- 1918-1938; cooperative movement -- Czechoslovakia -- 1918-1938; associations -- Czechoslovakia -- 1918-1938; kolektivní monografie; collective monographs