Morální slepota : ztráta citlivosti v tekuté modernitě - Bauman, Zygmunt, 1925-2017; Donskis, Leonidas, 1962- (Pulchra, 2023)
Autoři morální slepotu analyzují prostřednictvím konceptu adiafory - umístění určitých činů nebo kategorií lidských bytostí mimo svět morálních závazků a hodnocení. Adiafora implikuje postoj lhostejnosti k tomu, co se ve světě děje, je znakem mravní otupělosti, která se podle autorů stále více vzmáhá v západní společnosti. Zlo totiž neodhaluje svou tvář jen za okolností, v nichž lidé často jednají pod extrémním nátlakem, projevuje se převážně v každodenní necitlivosti k utrpení druhých, v neschopnosti či odmítání je pochopit a v náhodném odvracení etického pohledu. Nakladatelská anotace. Kráceno.
Přeloženo z angličtiny
Obsahuje rejstřík
Keywords: postmoderní společnost; sociální změna; dobro a zlo; sociologie kultury; sociální etika; apatie; morální hodnoty; postmodern society; social change; good and evil; sociology of culture; social ethics; apathy; moral values; monografie; monographs