Narativní způsoby v české próze 19. století - Jedličková, Alice, 1963- (Ústav pro českou literaturu AV ČR : Univerzita Karlova, nakladatelství Karolinum, 2022)
Kolektivní monografie je prvním soustavnějším průzkumem vlastností českého vyprávění v průřezu žánrovým polem a několika desetiletími 19. století. Její metodologie - diachronní poetika vyprávění - odpovídá na jeden z požadavků současné naratologie: totiž respektovat historicitu narativů a interpretovat je v kontextu dobových kulturních norem a komunikační praxe. V jednotlivých kapitolách se čtenář setká s díly prozaiků považovaných dodnes za přední reprezentanty celého období, jako jsou Božena Němcová či Alois Jirásek, ale i s tvorbou autorů, kteří zajištovali stabilní a čtenářsky vděčné zázemí literární komunikace, jako František Pravda či Prokop Chocholoušek. Nakladatelská anotace. Kráceno.
Keywords: 19. století; česká próza -- 19. století; naratologie; vypravěčské techniky; poetika; struktura a kompozice textu; literárněvědné rozbory; Czech prose literature -- 19th century; narratology; narrative techniques; poetics; text composition; literary criticism and history; kolektivní monografie; collective monographs