Mateřství - Heti, Sheila, 1976- (Take, take, take, 2023)
Co žena ztratí a co získá, když se stane matkou? Vypravěčka příběhu s otevřeností, originalitou i humorem uvažuje, zda a proč se vůbec stát matkou. Kolik otázek si žena položí v souvislosti s mateřstvím? První: Být, či nebýt matkou? Druhá: Kdy být matkou? Třetí: Stanu-li se matkou, budu nadále také ženou? Svobodnou ženou? Sheila Heti psala knihu několik let před čtyřicítkou, závěr dokončila už po překročení magické věkové hranice. Popisuje, jak je žena s postupujícím věkem odsouvána do kouta mateřství a jak je nahlížena jako bezdětná. Dotýká se otázky věčné rivality mezi ženami, zkoumá bezdětný partnerský vztah, obhlíží terén mateřství u jiných a zatíná hluboko do čtenáře prosté pravdy o společnosti věčně soudící a příliš jednoduše odsuzující. Nakladatelská anotace.
Přeloženo z angličtiny
1000 výtisků
Keywords: Heti, Sheila, -- 1976-; 20.-21. století; kanadské spisovatelky (anglicky píšící) -- 20.-21. století; mateřství; Canadian women authors (English) -- 20th-21st centuries; motherhood; kanadské prózy (anglicky); autobiografické prózy; Canadian prose (English); autobiographical prose