Dějiny animovaného filmu. I, - Bendazzi, Giannalberto, 1946-2021 (NAMU, 2023)
Nejrozsáhlejší a nejhlubší text svého druhu, založený na myšlence, že si animace jako svébytné kinematografické odvětví zasluhuje vlastní odborný výklad a vlastní dějiny. Bendazzi nezůstává u Disneyho, jde mnohem dál: hovoří o animaci v kinematografii ruské, africké, latinoamerické a o spoustě jiných, po této stránce dlouho opomíjených kultur. Zaměřuje se také na léta neobjevené projekty a tvůrce z více než devadesáti zemí na světě. Informace předává v přehledném svazku v geografickém a chronologickém řazení. Nakladatelská anotace. Kráceno.
Keywords: 20. století; animovaný film -- 20. století; dějiny filmu; filmoví animátoři; animated film -- 20s centuries; history of film; film animators; monografie; monographs