Kniha o klimatu zemí Koruny české - Vašků, Zdeněk, 1944-2019; Svoboda, Jiří, 1946-; Cílek, Václav, 1955- (Leda, 2023)
Kniha se věnuje klimatu v Česku a jeho historickému vývoji. Autoři přiblíží základní termíny a mechanismy klimatických změn, popisují průběh počasí a klimatické epizody minulých staletí či zauvažují nad klimatickými výzvami budoucnosti. První část knihy se zabývá obecným vývojem klimatu, přičemž se věnuje základním přirozeným mechanismům klimatických změn. Vysvětluje základní termíny, seznamuje s metodami klimatického výzkumu včetně jeho dějin a přináší odpovědi na důležité otázky. Druhá, hlavní část knihy popisuje průběh počasí a klimatické epizody minulých staletí, je založena na rozsáhlém souboru výpisků z kronik a dalších historických dokumentů pro roky 1000-1775. Tuto část uzavírá jednak přehled přirozených období malé doby ledové podle teplotních a srážkových řad meteorologické observatoře v pražském Klementinu, jednak stručná charakteristika podnebí 20. století. V třetí části knihy se ocitáme v klimatu budoucího světa a hledáme zde konkrétní odpovědi na otázku Co nás čeká a co se s tím dá dělat? Zde najdeme i praktické rady, jak si poradit doma, ve městě, na poli či v lese. Nakladatelská anotace. Kráceno.
Keywords: klima -- Česko; klima -- dějiny; klimatické změny -- Česko; climate -- Czechia; climate -- history; climate changes -- Czechia; chronologické přehledy; chronological surveys