Etnicita a nacionalismus : antropologické perspektivy - Eriksen, Thomas Hylland, 1962- (Univerzita Karlova, nakladatelství Karolinum, 2023)
Příspěvky sociální antropologie ke zkoumání etnicity a příbuzných fenoménů - jak lidé definují a vnímají etnické vztahy, hovoří a uvažují o své vlastní skupině i skupinách ostatních. Kniha norského sociálního antropologa je věnována základním fenoménům spjatým s etnicitou a nacionalismem. Ukazuje, jakým způsobem lidé definují a vnímají etnicitu, etnické vztahy, jakou roli hraje skupinová identifikace. Etnické skupiny a etnické odlišnosti lze nalézt v každém historickém období a v každém kulturním prostředí. Rozlišování mezi vlastní a cizí skupinou je univerzální. Problematika etnicity a nacionalismu se však od 60. let minulého století dostala do popředí zájmu sociálních antropologů i veřejné sféry. Sociální antropologie jako komparativní disciplína věnuje pozornost jak podobnostem, tak rozdílům mezi jednotlivými mezietnickými situacemi a jejich kontexty. Sleduje proměny chápání etnicity, dynamiku etnických vztahů a skupinové identity. Je schopna nabídnout mnohovrstevnou a komplexní vizi etnicity v současném světě.
Keywords: etnicita; etnické vztahy; nacionalismus; sociální antropologie; ethnicity; ethnic relations; nationalism; social anthropology; monografie; monographs