Savcem z milosti Boží : evoluce, vědomí, svoboda - Lüke, Ulrich, 1951- (Centrum pro studium demokracie a kultury, 2023)
Tato kniha se věnuje základním tématům současné antropologie. K nim patří například problematika rozdílu mezi zvířaty a lidmi, otázky spojené se začátkem a koncem života, diskuse o svobodě mysli a determinaci mozku, debata o evoluci a stvoření nebo problematika důstojnosti lidské bytosti. Autor - sám biolog i teolog - se také snaží zodpovědět otázku, jak může být věřící křesťan při současném stavu biologického poznání intelektuálně poctivým. Zároveň se ale ptá, zda je dostatečně intelektuálně poctivé nahlížet na lidskou bytost pouze z biologického hlediska. V této monografii není v žádném případě víra kladena do protikladu k poznání. Spíše jde o víru kvůli poznání, která je zde předkládána k diskusi a interdisciplinární reflexi. Nakladatelská anotace.
Keywords: věda a víra; teologie a věda; evoluční teorie; kreacionismus; teologická antropologie; svobodná vůle; determinismus; katolická teologie; polemiky; science and belief; theology and science; evolutionary theories; creationism; theological anthropology; free will; determinism; Catholic theology; polemics; hominizace; monografie; monographs