O češtině s Karlem Olivou - Karásková, Ivana, 1952-; Oliva, Karel, 1958- (Stanislav Juhaňák - Triton, 2022)
Knižní rozhovor, ve kterém jazykovědec Karel Oliva vypráví o zajímavostech naší mateřštiny. Na slovo - zejména na české slovo - vzatý expert, někdejší dlouholetý ředitel Ústavu pro jazyk český Akademie věd ČR, v odpovědích na otázky novinářky Ivany Karáskové fundovaně a vtipně odhaluje mnohdy překvapivé skutečnosti, které vás ve škole neučili - nebo dokonce učili špatně. Jako zkušený popularizátor češtiny s lehkostí přibližuje osobitost jazyka, ať už se to týká jeho historie, slovní zásoby či pravopisu. Nakladatelská anotace. Kráceno.
Keywords: Oliva, Karel, -- 1958-; 20.-21. století; lingvisté -- Česko -- 20.-21. století; čeština; linguists -- Czechia -- 20th-21st centuries; Czech language; populárně-naučné publikace; rozhovory; popular works; interviews