Dějiny města Zlína. 1, - Valůšek, David, 1974-; Borovský, Tomáš, 1972-; Řepa, Milan, 1970- (Statutární město Zlín, 2023)
První svazek Dějin města Zlína se věnuje jeho osídlení od dob pravěku, které dokládají archeologické nálezy na řadě míst ve městě, jeho pozdějšímu osídlení Slovany v raném středověku, až po zformování nového zlínského panství ve 13. století a získání městských práv ve 14. století. Popisuje střídající se období rozkvětu města i následného úpadku v dalších stoletích, který zvrátilo až založení živnosti sourozenci Baťovými na konci 19. století. Kniha končí rokem 1914.
Na titulní straně zkratka názvu: DmZ1
V tiráži název části: Od počátků po úsvit nové doby
Obsahuje fotografie
Resumé v němčině a angličtině
Keywords: Baťovy závody; 0-1914; dějiny; dějiny měst; průmyslová města; history; history of cities and towns; industrial towns; Zlín (Česko); Zlín (Česko : oblast); Zlínský kraj (Česko : 2000-); Česko; města regionu Zlínský kraj -- dějiny Zlína; jubilejní publikace; kolektivní monografie; jubilee books; collective monographs