Dějiny města Zlína. 1, - Valůšek, David, 1974-; Borovský, Tomáš, 1972-; Řepa, Milan, 1970- (Statutární město Zlín, 2023)
První svazek Dějin města Zlína se věnuje jeho osídlení od dob pravěku, které dokládají archeologické nálezy na řadě míst ve městě, jeho pozdějšímu osídlení Slovany v raném středověku, až po zformování nového zlínského panství ve 13. století a získání městských práv ve 14. století. Popisuje střídající se období rozkvětu města i následného úpadku v dalších stoletích, který zvrátilo až založení živnosti sourozenci Baťovými na konci 19. století. Kniha končí rokem 1914.