Ceny, mzdy, peníze : ekonomické myšlení ve středověkých a raně novověkých městech - Musílek, Martin, 1980- (Argo, 2023)
Kolektivní monografie si klade za cíl zachytit a vyložit nejrůznější aspekty ekonomického myšlení ve středověku a v raném novověku. Ceny a mzdy, resp. způsoby nakládání s penězi ve středověké a raně novověké společnosti nabízejí jednu z možností, jak proniknout k samotné podstatě ekonomického uvažování předmoderního člověka, který byl nucen klást na materiální aspekty života mnohem větší důraz než člověk moderní. Kniha v tomto ohledu odráží interdisciplinární pohledy na danou problematiku očima historiků, stavebních historiků a archeologů. Nakladatelská anotace. Kráceno.
Seznam zkratek
Keywords: středověk; středověká města; místní hospodářství; peníze; ceny; middle ages; medieval cities and towns; local economy; money; prices; Česko; Czechia; kolektivní monografie; collective monographs