Krize pravdy - Trawny, Peter, 1964- (Herrmann & synové, 2022)
Kniha analyzuje otázku, jak skutečně vážná je krize pravdy. Kniha nepřizvukuje hlasům varujícím před alternativními pravdami, nepanikaří a nemoralizuje, nýbrž věcně analyzuje, jak se to s pravdou má. S oporou hlavních postav filosofické tradice (Sókratés, Kant, Nietzsche, Arendtová) ukazuje, že to s pravdou dnes není o nic horší než v minulosti: pravda byla problémem vždy, lidé se o ni přeli a vždy také měla své svědky a mučedníky. Pravda je v krizi vlastně neustále, protože krize patří k její bytnosti: pravda sama je krizí, a to ve smyslu původního řeckého výrazu -- v krizi se tříbí názory a vyjevuje se silnější argument, a s ním i pravda sama. Tím nám autor poskytuje mnohem lepší vodítko pro orientaci v aktuální debatě než soudobá klišé - přijetí pravdy jako krize umožňuje dát pravdě ve veřejném prostoru znovu přiměřený smysl. Nakladatelská anotace. Kráceno.
Keywords: pravda; truth; pojednání; essays