Etika umělé inteligence - Coeckelbergh, Mark, 1975- (Filosofia, 2023)
Belgický filosof nabízí přístupný přehled etických výzev spojených s umělou inteligencí. Doporučuje nahlédnout za katastrofické scénáře, oblíbené v Hollywoodu, k reálným problémům. Umělá inteligence pohání vyhledávač Google, umožňuje cílenou reklamu na Facebooku, práci hlasových asistentů, prediktivní práci policie, autonomní zbraně i auta. Tyto již existující technologie vyvolávají obavy o bezpečnost, soukromí, odpovědnost za rozhodnutí, transparenci a zaujatost, nemluvě o nahrazení lidské práce. Coeckelbergh však neklade jen otázky, ale nabízí konkrétní doporučení, zvláště vtělit etické hodnoty do konstrukce umělé inteligence. Nakladatelská anotace. Kráceno.
Přeloženo z angličtiny
Terminologický slovník
Keywords: umělá inteligence -- etické a morální aspekty; artificial intelligence -- ethical and moral aspects; monografie; monographs