Symbol a libido : (symboly proměny I) - Jung, Carl Gustav, 1875-1961 (Nadační fond Holar, 2023)
Zakladatel analytické psychologie zkoumá některé historické příklady sexuální symboliky. Prostřednictvím konkrétních příkladů sexuální symboliky (např. Bible, Rostandův Cyrano z Bergeracu, případy z psychoterapeutické praxe) odhaluje fungování lidské duše - psýché není nic nezměnitelně daného, nýbrž je produktem svých pokračujících dějin. Strůjci neurotických konfliktů tak nejsou jen změněné produkty žláz nebo lidské vztahy, ale i postoje podmíněné dějinami ducha. K pochopení duševních procesů nestačí přírodovědně-lékařské či psychiatrické, tudíž veškeré racionální poznatky, neboť racionalizace nepředstavuje dostatečný nástroj. Ve všech duševních procesech totiž rozhodující roli hrají iracionální faktory... Průkopník psychoanalýzy odhaluje prostřednictvím rozboru konkrétních historických příkladů význam iracionality pro aktivitu lidské duše.
Správné místo vydání: Šlapanice
Keywords: analytická psychologie; individuace (psychologie); sexualita; archetypy; symboly; kolektivní nevědomí; jungian psychology; individuation (psychology); sexuality; archetypes; symbols; collective unconsciousness; studie; výbory; studies; selected works