Mozek jako noční netvor : poruchy spánku a tajný svět mozku očima neurovědy - Leschziner, Guy (Audiolibrix, 2022)
Kniha se věnuje různorodým spánkovým poruchám. Nespavost, narkolepsie, noční můry, apnoe či náměsíčnost jsou časté poruchy, kterými trpí mnoho lidí, pak jsou zde extrémní podoby obtíží se spánkem. Démonické halucinace, které děsí s ochromujícím účinkem. Syndrom neklidných nohou, který se ve spánku projevuje kopáním, což obtěžuje blízké postižených osob. Nesynchronizovaný cirkadiánní rytmus, který je mimo přirozenou denní a noční dobu. S nejnovějšími poznatky o příčinách těchto poruch je věda schopna nejen zlepšit naše fyzické a psychické zdraví, ale i naše kognitivní schopnosti a přinést celkové štěstí. Nakladatelská anotace. Kráceno.
Přeloženo z angličtiny
Terminologický slovník
Keywords: spánek; poruchy spánku; poruchy mozkových funkcí; neurovědy; sleep; sleep disorders; cerebral function disorders; neurosciences; populárně-naučné publikace; popular works