Temná data : proč záleží na tom, co nevíme - Hand, D. J. 1950- (Academia, 2023)
Publikace zkoumá množství způsobů, jimiž nás mohou chybějící data zaslepit před skutečností a vést nás k závěrům a skutkům, jež jsou pomýlené, nebezpečné, ba dokonce katastrofální. Autor podává praktickou taxonomii různých druhů temných dat a situací, v nichž vznikají, abychom se je naučili rozpoznat a ovládat. Učí nás tak nejen, jak se mít na pozoru před problémy, které představuje to, co nevíme, ale také jak využít temných dat ke své vlastní výhodě tím, že lépe porozumíme tomu, o čem rozhodujeme. Nakladatelská anotace. Kráceno.
Keywords: big data; statistické metody; analýza chybějících hodnot; vícekriteriální rozhodování; statistical methods; missing values analysis; multicriteria decision making; monografie; monographs