Estetická teorie - Adorno, Theodor W., 1903-1969 (OIKOYMENH, 2019)
Význačný představitel Frankfurtské školy shrnuje svoji koncepci estetiky. V konzumním světě umění hrozí, že se stane pouhým zbožím. Umění se však tomuto trendu může bránit, neboť jakákoli jeho činnost je negace. Jakékoli umělecké dílo může neideologickou autonomní formou negovat podstatu spotřební společnosti. Umění se udržuje při životě svou rezistenční silou. Typický příklad Adornovy esejistické metody, opírající se o význam vnitřní rozpornosti.
Přeloženo z němčiny
Vydal Filosofický ústav AV ČR, v.v.i., ve spolupráci se spolkem OIKOYMENH
Terminologický slovník
Keywords: estetika -- teorie; filozofie umění; aesthetics -- theory; philosophy of art; pojednání; essays