Krása : od paleolitu ke kýči - Koukolík, František, 1941- (Galén, 2023)
Text se pokouší najít odpověď na otázku, proč je něco krásné. Proč se nám některé objekty a události líbí, máme je rádi, toužíme po nich, chceme je mít a jiné naopak, do jaké míry je hodnocení objektivní nebo subjektivní, jsou staleté otázky. V textu se čtenář dozví například o estetické senzitivitě a vztahu krásy a pravdy, může najít odpovědi na otázky, co je politický kýč, co aktivují krásné rovnice v mozku matematiků a proč pozornost přitahují hezké ženské tváře. Nakladatelská anotace. Kráceno.
Keywords: krása; estetika; beauty; aesthetics; monografie; monographs