Úvod do studia politiky - Novák, Miroslav, 1953- (Univerzita Karlova, nakladatelství Karolinum, 2023)
Učebnice vysokých škol určená studentům humanitních oborů komplexně rozebírá obor politologie. V první části je politika vykládána očima nejrůznějších disciplín - od politologie přes filosofii, psychologii, antropologii, právo, geografii a ekonomii až po historii. Obsahem druhé části jsou úvody do vybraných subdisciplín politické vědy, jako je komparativní politologie, teorie mezinárodních vztahů a správní věda. Ve třetí části jsou zpracovány úvody do kvantitativních a kvalitativních metod v politické vědě, včetně tzv. kvalitativní srovnávací analýzy. Čtvrtá část pak pojednává o některých velkých tématech politiky, jako jsou stranické a volební systémy, národy a nacionalismus nebo demokracie a nedemokratické režimy. Nakladatelská anotace. Kráceno.
Keywords: politika; politologie; interdisciplinární aspekty; politologický výzkum; politics; political science; interdisciplinary aspects; political science research; učebnice vysokých škol; textbooks (higher)