Dotazník studijně profesní orientace - Mezera, Antonín (Raabe, 2018)
Trojice dotazníků studijně profesní orientace má posloužit žákům vyšších tříd základních a středních škol k formování pozitivní kariérové zralosti a stát se základem pro vhodnou volbu budoucí kariéry. Publikace představuje tři dotazníky (dotazník studijně profesní orientace, škálový dotazník individuálního stylu řešení problémů a kariérový dotazník k volbě dalšího studia a povolání), které mají posloužit jako vhodný základ k výchovnému a kariérovému poradenství a studenty a žáky mají podporovat v rozvoji pozitivní kariérové zralosti. Autor se u každého z dotazníků zabývá nejprve teoretickými východisky a cíli, posléze se věnuje popisu administrace, vyhodnocení a interpretace dotazníku a nakonec ještě dodává proces utváření a standardizace otázek a jejich validity. Důležitou součástí jsou i odkazy na použitou a rozvíjející literaturu a samotný dotazník.
Obálkový podnázev: praktické dotazníky pro kariérové poradce
Keywords: profesní poradenství; výchovné poradenství; středoškolské studium; vysokoškolské studium; volba povolání; vocational counseling; educational counseling; secondary education; college study; vocational guidance; dotazníky; metodické příručky; questionnaires; methodological manuals