Král Šumavy : komunistický thriller - Kopal, Petr, 1975- (Academia : Ústav pro studium totalitních režimů : Casablanca, 2019)
Král Šumavy, jímž se zabývá tato kolektivní monografie, patří k divácky nejúspěšnějším českým filmům. S popularitou titulu přitom úzce souvisí jeho „nejdůležitější“ funkce, spočívající zejména v dlouhodobém (de)formování historické paměti. Vlastní analýza filmu jako systému vztahů spočívá ve dvojím syntetickém a interpretačním přístupu. První kapitola čerpá z nejnovějších metodologických podnětů „nové filmové historie“; je aplikací „bordwellovské“ poetiky filmu, prokazováním platnosti teze, že ideologie, rétorická manipulace, Krále Šumavy funguje na základě pnutí (disonance) mezi vyprávěním a stylem. Druhá kapitola volí (naopak) „reverzní“ přístup. Vychází z myticko-rituální (liminární) podstaty komunismu i jeho „nejdůležitějšího umění“. Nakladatelská anotace. Kráceno.
Keywords: Král Šumavy (film); 1959; 1951-1960; 1945-1989; filmy -- Československo -- 1951-1960; film -- politické aspekty; vnímání uměleckého díla; pohraničí -- Československo -- 1945-1989; filmové náměty; sociální paměť; films -- Czechoslovakia -- 1951-1960; film -- political aspects; perception of art; border region -- Czechoslovakia -- 1945-1989; film themes; social memory; kolektivní monografie; collective monographs