Etika : vyložená způsobem užívaným v geometrii - Spinoza, Benedictus de, 1632-1677 (Dybbuk, 2023)
Význačný filozof vymezuje základní principy, které formují chování lidské bytosti. Bůh zosobňuje substanci tvořenou zcela neomezeným množstvím atributů, čímž se projevuje transcendence, neboť prostřednictvím rozprostraněnosti a myšlení "přesahuje" do světa inteligence člověka. Lidský jedinec využitím touhy usiluje o setrvání v bytí, jež mu umožňuje existovat jako hmota i duch. Touha coby směřování k bytí však nemusí dospět pouze k radosti, nýbrž i ke smutku. K tomuto negativnímu důsledku dochází pouze v případě triumfujících vášní v podobě převahy pasivních afektů, kdy jedinec pojímá svět pouze ve vztahu k sobě samému. Skutečným poznáním člověk dospěje k adekvátním idejím o světě a tak nachází opravdovou svobodu.
Keywords: etika; Bůh (teologie); svoboda; ethics; God (theology); liberty; pojednání; essays