Já a obranné mechanismy - Freud, Anna, 1895-1982 (Portál, 2023)
Psychoanalytický text se zabývá prostředky, kterými se Já brání úzkosti a snaží se zvládnout impulsivní chování, afekty i pudové nároky. Úkolem analýzy je co možná nejhlubší znalost tří instancí (Já, Ono, Nadjá), z nichž se skládá psychická osobnost, a popis vztahů vůči sobě i vnějšku. Analytická metoda zpřístupňuje představy, které reprezentují potlačené pudy, čemuž se automaticky brání Já a odmítá akceptovat část vlastního Ono. Já má ve svém boji s pudy a afekty k dispozici 10 metod: vytěsnění, regresi, reaktivní výtvor, izolaci, popření události, projekci, introjekci, obrat proti vlastní osobě, zvrat v opak a sublimaci. Všechny obranné metody uvádí do chodu trojí velká úzkost, jíž je Já vystaveno: síla pudů, reálná úzkost a úzkost svědomí. Dcera Sigmunda Freuda v klasické práci dokládá, že psychoanalýza neřeší výhradně lidské nevědomí.
Keywords: obranné mechanismy ega; psychoanalýza; ego-defence mechanisms; psychoanalysis; studie; studies