Evangelium lesní moudrosti : duchovní odkaz zakladatele skautingu Ernesta Thompsona Setona - Hošek, Pavel, 1973- (Centrum pro studium demokracie a kultury, 2022)
Kniha reflektuje život, dílo a zejména osobitou duchovní filozofii zakladatele skautingu a amerického spisovatele Ernesta Thompsona Setona. První část knihy se věnuje životu E. T. Setona od dětství až po jeho stáří včetně života autorského a profesního. Druhá část reflektuje rozsáhlé Setonovo dílo: autor vysvětluje Setonovo uchopení indiánské kultury a průsečíky s jeho osobitou spiritualitou a religiozitou "Velkého Ducha" inspirovanou hebrejským Starým zákonem. Třetí část se zabývá stěžejním bodem Setona, a to jeho myšlenkovým odkazem - duchovním posláním (Evangeliem), jeho filozofií výchovy a poznáváním řádu přírody jako náboženskou zkušeností. Čtvrtá část je pak teologickým zamyšlením autora nad Setonovým vědeckým odkazem a jeho uchopením problematiky Boha. Poslední část pak reflektuje Setonovo vizionářství a přibližuje možné vlivy totoho amerického spisovatele na texty Jaroslava Foglara. Kniha obsahuje též přílohy s krátkými ukázkami ze Setonova díla.
Keywords: Seton, Ernest Thompson, -- 1860-1946; 19.-20. století; 1860-1946; američtí spisovatelé -- 19.-20. století; woodcraft; spiritualita; životní styl -- duchovní aspekty; rozvoj osobnosti -- duchovní aspekty; skauting -- 19.-20. století; filozofie výchovy -- 19.-20. století; filozofie ducha -- 19.-20. století; American authors -- 19th-20th centuries; spirituality; life style -- spiritual aspects; personality development -- spiritual aspects; scouting -- 19th-20th centuries; philosophy of education -- 19th-20th centuries; philosophy of spirit -- 19th-20th centuries; monografie; monographs