Základní etické teorie - Beran, Ondřej, 1979-; Cíbik, Matej, 1986-; Pacovská, Kamila; Petříček, Jan, 1990- (Pavel Mervart, 2022)
Sbírka představuje čtenářům základní směry a klíčové autory současné anglosaské normativní etiky, a nabízí tak materiál ke kurzu úvodu do etiky. Tři oddíly sbírky jsou věnované jejím třem hlavním směrům: dvěma tradičním, odpovídajícím na otázku "jak mám jednat" - konsekvencialismu (včetně utilitarismu) a deontologii (včetně kantianismu) -, a směru, který se rozvinul po druhé světové válce jako kritická reakce na tyto dva, přicházející s rozšířením etiky na otázku dobrého života, tzv. etice ctností. Nakladatelská anotace. Kráceno.
Keywords: etika; preskriptivní etika; ethics; prescriptive ethics; kolektivní monografie; collective monographs