České teorie překladu - Levý, Jiří, 1926-1967 (Univerzita Karlova, nakladatelství Karolinum, 2023)
Publikace mapuje vývoj českého překladatelství v jednotlivých etapách historie českého písemnictví. První svazek obsahuje podrobnou studii k dějinám českého překladu od středověku do roku 1945. Druhý svazek přináší výběr původních statí a úvah řady významných českých překladatelů - od 16. století do konce druhé světové války.
Keywords: teorie překladu; literární překlady -- Česko; literární překlady -- dějiny; theory of translation; literary translations -- Czechia; literary translations -- history; studie; sborníky; studies; papers of several authors