O filosofii psychologie - Wittgenstein, Ludwig, 1889-1951 (Pavel Mervart, 2022)
Autor se ve svých poválečných zápiscích přesouvá k pojmům psychologické povahy a do oblasti fenomenologie. Klade si otázky, co vstupuje do procesů našeho vnímání a vidění, otázky po povaze toho, co nazýváme duševními stavy či emocemi, a zvláště otázky po vztahu mezi těmito psychologickými fenomény a tím, co chápeme jako jejich „vnější“ projev či vyjádření. Ve své filosofii psychologie Wittgenstein také dopodrobna zkoumá problém „aspektového vidění“ na příkladu řady schematických obrázků, stejnou měrou osvětlujících jako kuriózních, mezi nimiž čelné postavení zaujímá ikonická figura „kachnozajíce“. Nakladatelská anotace. Kráceno.
Přeloženo z němčiny
Keywords: smyslové vnímání -- psychologické pojetí; smyslové vnímání -- filozofické pojetí; prožitek; psychologie a filozofie; senses and sensation -- psychological approach; senses and sensation -- philosophical approach; experience; psychology and philosophy; monografie; poznámky; monographs; notes