Spolhaus : dokumentární román - Kovanda, Jaroslav, 1941- (Dauphin, 2022)
Dokumentární próza zlínského básníka, založená částečně na fikci a částečně na autentických vzpomínkách autorova otce. Dvojitý nelson doby tvou duši vejpůl zlomí... je motto dokumentárního románu, věnovaného autorově otci - zde Jaromíru Komínovi. Kromě úvodních kapitol z dětství v povodí Labe ocitáme se posléze v rozvíjejícím se Zlíně, kde se Komín setkává v internátních podmínkách s dalšími protagonisty knihy, skautíky Veldou, Stromkem, Achem, Tatyčkem, Lolkem a jejich rádcem Karlem Šustkem, a hlavně s neklidnou dobou; jak je pak tvaruje k obrazu svému. Jak se z jednoho stává protektorátní novinář-aktivista, z jiného partyzán, z dalšího komunista či pod obojí způsobou lavírující udavač. Jak někteří, pokud to jen trochu jde, snaží se zůstat čistí. Jak někteří, ačkoliv po válce donuceni změnit zaměstnání, i v nejrůznějších dělnických profesích neztrácejí nit a T. G. Masaryk u nich visí na zdi až do smrti. Nakladatelská anotace. Kráceno.
600 výtisků
Keywords: 20. století; Češi; Czechs; české prózy; biografické prózy; Czech prose; biographical prose