Renaissance Prague - Fučíková, Eliška, 1940- (Karolinum Press, 2018)
Doba renesanční a stavební činnost na Pražském hradě i v historickém centru. Obrazový průvodce po pražských památkách z poslední třetiny 15. a ze 16. století. Práce volně navazuje na autorčinu dřívější publikaci Praha rudolfinská. Kniha je opět složena ze dvou částí: první je textová a zaměřená historicky, druhá je obrazovým průvodcem po pražských renesančních památkách. První část popisuje dobu 16. století a zaměřuje se na vládu Jagellonců a prvních Habsburků. Zvláštní pozornost je věnována výstavbě na Pražském hradě, hlavně tzv. odpočinkovým stavbám a zahradám - z této doby pochází Královská zahrada, letohrádek královny Anny i Míčovna. Popsány jsou také dobové stavby a domy na Starém Městě i v dalších částech Prahy a zmínky najdeme i o významných uměleckých osobnostech - architektech a malířích. Součástí publikace je mapa památek a seznam osobností.
Přeloženo z češtiny
Keywords: 15.-16. století; renesanční architektura -- Česko; renesanční umění -- Česko; umělecké památky -- Česko; renaissance architecture -- Czechia; renaissance art -- Czechia; artistic monuments -- Czechia; Praha (Česko) -- 15.-16. století; Prague (Czechia) -- 15th-16th centuries; průvodce; obrazové publikace; guidebooks; pictorial works