Inkognito, aneb, Tajný život mozku - Eagleman, David, 1971- (Dybbuk, 2022)
Populárně-naučná kniha amerického neurovědce využívá nové poznatky z výzkumu lidského mozku a vnímání. Z nich vyplývá, že mozek řídí své operace "inkognito": naše vědomí má jen omezený přístup k činnostem, které v mozku probíhají. Mozek není podle současných poznatků pouhý součet jednotlivých jeho částí, podobně jako pracovníci stojící u běžícího pásu, každý soustředěný jen na svůj úkol, ale funguje spíše jako tým soupeřů. Protivníci však spolupracují tak jako členové poroty či soutěžící politické strany v demokracii, kdy každá z nich věří, že jen ona zná správný způsob řešení problémů. Pokud tedy konečný výsledek není dopředu znám, lze si jakýmsi vědomým „prefrontálním tréninkem“, přiblíženým v knize, zvýšit neuroplasticitu a pružnost mozku? Budeme jako lidstvo někdy schopni odpovědět na otázky jako: Jak je možné, že člověk může být naštvaný sám na sebe? Je možné se nečekaně polechtat? Máme svobodnou volbu? Nakladatelská anotace. Kráceno.
Keywords: neuropsychologie; smysly; mozek; podvědomí; myšlení; neuropsychology; senses; brain; subconsciousness; thought and thinking; populárně-naučné publikace; popular works