Vývojová a vztahová terapie dětí - Pöthe, Petr, 1968- (Portál, 2022)
Dětský psychoterapeut a psychiatr Peter Pöthe shrnuje ve své knize zkušenosti z více než dvacetileté terapeutické práce s dětmi. Opírá se přitom o aktualizované znalosti a praktické zkušenosti s dětskými klienty, jejich rodiči i s odbornými pracovníky v oblasti péče o psychické zdraví dětí. Zaměřil se na přehledné a systematické zpracování psychoterapeutického procesu s dětmi a dospívajícími, jehož cílem je vedle emoční úlevy a ústupu klinických příznaků i nastartování a podpora psychosociálního růstu. Proces je demonstrován na příkladu úryvků z psychoterapie desítek dětí a dospívajících, které emočně strádají a projevují rizikové chování v důsledku zastaveného nebo zpomaleného emočního vývoje. Autor se specificky věnuje podrobnému „technickému“ popisu terapeutického procesu od začátku po jeho ukončování. Detailně zpracovává nejčastější indikace terapie dětí, násilné a rizikové chování, ztrátu rodiče a náhradní rodinnou péči, vývojová a vztahová traumata, stejně jako terapeutickou práci s rodiči. Kniha může sloužit jako učební text v oboru dětské psychoterapie, jehož potřeba se ukazuje zejména v dnešní postcovidové a váleční době. Je určena jak začínajícím, tak i zkušeným dětským psychoterapeutům, speciálním pedagogům, klinickým psychologům, etopedům, sociálním pracovníkům a dalším reprezentantům péče o trpící a ohrožené děti a dospívající
Keywords: dětská psychoterapie; vývoj osobnosti; child psychotherapy; personality development; terapie vztahů; elektronické knihy; monografie; electronic books; monographs