Architektura a česká politika v 19.-21. století : kritický katalog výstavy = Architecture and Czech politics from the 19th to the 21st centuries : critical exhibition catalogue - Říha, Cyril, 1975-; Tharp, Martin, 1970- (Vysoká škola uměleckoprůmyslová, 2022)
Výstavní katalog a zároveň monografie dokumentuje roli, jakou ve vztahu k politické realitě může hrát architektura a urbanismus. Hesla představují z tohoto úhlu pohledu typické stavby, které v českých zemích vznikly v období 19.-21. století. Publikace shrnuje výsledky dlouhodobého projektu, jenž pohlížel na architekturu jako na aktivní složku, která spoluutváří společenskou a politickou sféru. Celé dlouhé období 19., 20. a 21. století rozděluje do čtyř základních historických etap (epocha rakousko-uherské monarchie, první republiky, komunistického režimu a obnovy demokracie). V každém z těchto časových úseků ukazuje stavby, které dokládají, jak architektura a urbanismus daného období vyjadřují dobové nastavení politiky českých zemí.
Výstavu pořádá UMPRUM a Slovenské národné muzeum od 11.10.2022 do 5.2.2023
Na hřbetu označení: 5, 1800-2022
Chronologický přehled
Keywords: 19.-21. století; česká architektura -- 19.-21. století; architektonické projekty -- Česko -- 19.-21. století; architektura a společnost -- Česko -- 19.-21. století; umění a politika -- Česko -- 19.-21. století; Czech architecture -- 19th-21st centuries; architectural projects -- Czechia -- 19th-21st centuries; architecture and society -- Czechia -- 19th-21st centuries; art and politics -- Czechia -- 19th-21st centuries; kolektivní monografie; katalogy výstav; collective monographs; exhibition catalogs