Jizva - Chlupová, Danuta, 1968- (Vyšehrad, 2022)
Román z česko-polského pomezí se sice odehrává v současnosti, zároveň ale připomíná tragické události, které se v období druhé světové války odehrály v Životicích, obci, která je dnes součástí Havířova. Katarzyně je přes čtyřicet a za celý život nevytáhla paty z rodného Polska. Teď však má pro svou firmu otevřít novou pobočku v Ostravě. Od studenta Martina, kterého zaměstná jako tlumočníka, se dozví o tragické historii blízké vesnice Životice. Katarzyna dojde k názoru, že dávný nacistický masakr může mít spojitost s její devadesátiletou tchyní. Na vlastní pěst rozjede pátrání - netuší ale, že pro vztahy v její rodině to může mít osudové následky. Nakladatelská anotace.
Keywords: 1944; životická tragédie (1944 : Životice, Havířov, Česko); Životice tragedy (1944 : Životice, Havířov, Czechia); česky psané romány; fiction in Czech