Jizva - Chlupová, Danuta, 1968- (Vyšehrad, 2022)
Román z česko-polského pomezí se sice odehrává v současnosti, zároveň ale připomíná tragické události, které se v období druhé světové války odehrály v Životicích, obci, která je dnes součástí Havířova.