Rozprava o nerovnosti ; O společenské smlouvě - Rousseau, Jean-Jacques, 1712-1778 (Univerzita Karlova, Nakladatelství Karolinum, 2022)
Jádro Rousseauovy politické teorie, která zásadním způsobem ovlivnila novověké politické myšlení a revoluce 18. století. Toto vydání přináší první úplný překlad Rozpravy o nerovnosti (včetně dosud česky neotištěných doprovodných textů) a po více než sedmdesáti letech i nový překlad Společenské smlouvy. Oba texty doplňuje bohatý komentář, který spisy zasazuje jak do kontextu autorova života a díla, tak do soudobého historického a politického kontextu, čímž umožňuje lépe pochopit originalitu Rousseauova myšlení a jeho význam pro současnost. Nakladatelská anotace. Kráceno.
Přeloženo z francouzštiny
Keywords: politická filozofie; politika -- filozofické aspekty; rovnost (kategorie) -- filozofické aspekty; společenská smlouva; ústavní právo; political philosophy; politics -- philosophical aspects; equality -- philosophical aspects; social contract; constitutional law; pojednání; essays