Máma má alzheimera : skutečný příběh - Hacala, Luboš, 1984- (CPress, 2022)
Deníková próza, zachycující smutnou zkušenost s těžkou chorobou autorovy matky. Ve chvíli, kdy se dozvíte, že vaše máma má alzheimera, je vám vcelku jedno, zda tuto nemoc způsobuje pokročilý věk, hliníkové soli nebo nezdravá strava. Jediná informace, která se vám zavrtá do mozku, je to, že na Alzheimerovu chorobu neexistuje lék. Zdravotní stav vaší maminky se začne nemilosrdně zhoršovat a vy se budete vzájemně čím dál víc odcizovat. Milovaná osoba se vám před očima změní v někoho zcela jiného, než koho jste tolik let znali. Vy se pro ni časem proměníte v bezejmennou tvář, kterou vůbec nepoznává. Přes fyzickou blízkost budete od sebe na míle daleko. Společné vzpomínky zůstanou jen ve vaší hlavě. A nejde s tím dělat absolutně nic... Nakladatelská anotace. Kráceno.
Keywords: matky a dcery -- Česko; pacienti s demencí -- Česko; Alzheimerova choroba; domácí péče; mothers and daughters -- Czechia; patients with dementia -- Czechia; Alzheimer's disease; home care; české příběhy; deníky; Czech stories; diaries