O staré řecké společnosti : Egejská oblast v pravěku - Thomson, George Derwent, 1903-1987 (Rovnost, 1952)
Pokrokový britský vědec, profesor klasické filosofie, si vzal za úkol přehodnotit dědictví Řecka ve světle marxismu. Rozpracovává v novém díle teze, které o vývoji antického Řecka podal v dřívější souhrnné práci, Aischylos a Athény. Zabývá se podrobněji některými základními problémy, zejména totemismem, řeckým kmenovým zřízením a matriarchátem, dále komunismem, držbou půdy a vznikem měst, prehistorií egejské oblasti a řeckou epikou, kterou sleduje až do doby jejího vyvrcholení. V předmluvě k českému vydání se autor vyrovnává s kritickými připomínkami, které byly ke knize vzneseny za jeho návštěvy v Praze. Překlad obsahuje řadu autorových oprav původního anglického textu.