Dále než Einstein : hledání teorie vesmíru - Kaku, Michio, 1947-; Thompson, Jennifer Trainer (Argo : Dokořán, 2022)
Populárně-naučná publikace, určená poučenější čtenářské veřejnosti, rekapituluje vývoj teorie strun a zasazuje ji do širšího kontextu vývoje fyziky za posledních tři sta let. Autoři zmiňují Einsteinovy objevy, kvantovou mechaniku, objevy subatomárních částic a sjednocování fyzikálních sil. Soustřeďují se zejména na jednotný popis hmoty pomocí teorie superstrun. Rozebírají různé vlastnosti subatomárních částic a ukazují, jak je lze popsat jako různé vibrace superstruny.
Keywords: kosmologie; teorie superstrun; cosmology; superstring theory; populárně-naučné publikace; popular works