Kouzlo čísel : od velkých objevů k aplikacím - Křížek, Michal, 1952-; Somer, Lawrence; Šolcová, Alena, 1950- (Academia, 2018)
Nejnovější monografie o abstraktní a aplikované matematice odkrývá nejen kouzlo čísel, ale i jejich praktické využití - od ústrojí pražského orloje po ochranu bankovních účtů. Kniha je určena pro milovníky abstraktní i aplikované matematiky, tedy pro všechny, jež okouzlila teorie čísla. Dozvíte se nejen to, jakými zákonitostmi se čísla řídí, ale také jak se dají prakticky použít. Příkladem využití trojúhelníkových čísel je pražský orloj, stejně jako se pomocí velkých prvočísel zajišťuje ochrana rodných či identifikačních čísel nebo bankovních účtů. Třebaže existuje řada knih o matematice, autoři se snaží toto téma zpřístupnit a současně představit zcela nová témata.
Keywords: teorie čísel; number theory; kolektivní monografie; collective monographs