Klidná mysl v dobách zlých : co duši dnešního člověka ničí a co ji uzdravuje - Hrnčířová, Martina, 1972- (Dokořán, 2022)
Tato kniha je příručkou, která má v dnešní turbulentní době inspirovat k péči o sebe a komunitu jako celek a poskytnout návod, jak dosáhnout duševní rovnováhy. Představuje témata praktického charakteru, jako jsou metody zklidnění mysli, práce se vztekem, mindfulness technika, způsoby nenásilné komunikace či rozvoj zdánlivě profánních věcí jako uskromnění, vděčnost a odpuštění. Věnuje se také problému přehnaného tlaku na výkon, který tvoří jádro moderní nesvobody a vnitřní nepohody, přílišnému perfekcionismu a neustálé honbě za materiálním bohatstvím a snaží se nabídnout řešení, jak se z těchto pocitů vymanit a žít život naplno, ale svobodně. Svůj pohled erudované psychiatričky a psychoterapeutky doplňuje autorka výzkumy z oblasti medicíny a kognitivních věd směřujícími k pochopení, jaké chování má reálný efekt na zlepšení kvality života a soužití mezi lidmi. Nakladatelská anotace. Kráceno.
Keywords: lidská psychika -- mezioborový kontext; životní problémy; globální problémy; duševní zdraví; human psychic -- interdisciplinary context; life problems; global problems; mental health; populárně-naučné publikace; popular works