Nové Vršovice : historie, vývoj a současnost jedné pražské čtvrti - Valouch, Klement, 1953- (Grada Publishing, 2021)
Populárně naučná kniha o minulém i docela nedávném urbanistickém a architektonickém vývoji pražské čtvrti s bohatým obrazovým doprovodem. Její kapitoly se věnují bytové výstavbě, školním budovám, budovám občanské vybavenosti i dalším nebytovým objektům. Řada z nich, jako např. moderní budova Pražské energetiky, je známá i v celostátním měřítku. Publikace si všímá také rozvoje MHD a obsahuje krátké črty z běžného života v této oblasti. Za zmínku stojí seznam staveb, firem a architektů. Najdeme zde i informaci o pobočce Městské knihovny - vršovickém Domě čtení.
Keywords: 19.-21. století; urbanismus -- Česko -- 19.-21. století; rozvoj měst -- Česko -- 19.-21. století; moderní architektura -- Česko -- 19.-21. století; city planning -- Czechia -- 19th-21st centuries; urban development -- Czechia -- 19th-21st centuries; modern architecture -- Czechia -- 19th-21st centuries; Nové Vršovice (Praha, Česko) -- dějiny -- 19.-21. století; Nové Vršovice (Prague, Czechia) -- history -- 19th-21st centuries; monografie; fotografické publikace; monographs; photographical works