Krásná jizba DP 1927-1948 : design pro demokracii - Vlčková, Lucie, 1975-; Hekrdlová, Alice, 1987- (Uměleckoprůmyslové museum : Karel Kerlický - KANT, 2019)
Publikace nabízí ucelený pohled na úlohu Krásné jizby, jedné z nejvýznamnějších institucí v oblasti bytové kultury meziválečného Československa. Monografie seznamuje se s rolí, kterou Krásná jizba - pobočka nakladatelství Družstevní práce - zastávala v československém designu, bytové kultuře a ve společnosti v letech 1927-1948. Snaží se osvětlit ideové pozadí Krásné jizby, profil jejích zákazníků, vztah Krásné jizby a Svazu československého díla, mapuje i konkurenční podniky v Československu. V druhé části knihy obsahuje materiálově vymezené kapitoly, jež poskytují přehled sortimentu, který Krásná jizba nabízela (textilní výrobky, sklo, porcelán, keramika, užitkové předměty z kovu, svítidla, nábytek). Nechybí ani medailony osobností umělců spojených s činností Krásné jizby. Podstatnou částí knihy je i bohatý obrazový a dokumentační aparát.
Chronologický přehled
Keywords: Družstevní práce (nakladatelství). -- Krásná jizba; 1927-1948; 1921-1950; 20. století; kulturní instituce a organizace -- Československo -- 1921-1950; firmy -- Československo -- 1921-1950; kultura a společnost -- Československo -- 1921-1950; design -- Česko -- 20. století; užité umění -- Česko -- 20. století; umělecká řemesla -- Česko -- 20. století; bytová kultura -- Česko -- 20. století; funkcionalismus (architektura) -- Česko; moderní umění -- Česko; cultural institutions and organizations -- Czechoslovakia -- 1921-1950; firms -- Czechoslovakia -- 1921-1950; culture and society -- Czechoslovakia -- 1921-1950; design -- Czechia -- 20th century; applied arts -- Czechia -- 20th century; arts and crafts -- Czechia -- 20th century; housing culture -- Czechia -- 20th century; funktionalism (architecture) -- Czechia; modern art -- Czechia; kolektivní monografie; collective monographs