Novodobé metody výpočtů tuhosti a pevnosti ve strojírenství - Valenta, Jaroslav, 1927-; Němec, Jaroslav, 1921-2005; Ulrych, Emil (Státní nakladatelství technické literatury, 1975)
Kniha ukazuje podstatu a velké možnosti průmyslové aplikace nových metod výpočtu přetváření a napětí těles, především metodou konečných elementů. Probírá výchozí vztahy mechaniky kontinua, řešení úloh mechaniky tvárnéhodiferenční metodou, základní vztahy metody konečných elementů pro řešení úloh mechaniky kontinua a automatizaci výpočtu při aplikaci metody konečných elementů. Upozorňuje na některé další oblasti použití této metody a naznačuje její perspektivy.
Keywords: tuhost; pevnost; výpočty; metoda konečných prvků; strojní části; učebnice vysokých škol