Signatury všech věcí : poznámky k teorii moderního a současného umění - Císař, Karel, 1972- (Vysoká škola uměleckoprůmyslová, 2021)
Autor se v knize zaměřuje na stereotypyy v terorii umění. Na základě detailní analýzy významných textů domácích i zahraničních teoretiků například hájí indexičnost moderního umění u Rosalind Kraussové, hledá analogii mezi antropologickou interpretací minimalismu Petra Rezka a zároveň u Didi-Hubermanna, odkazem na kulturní antropologii Jeana-Pierra Vernanta vyvrací postmoderní výklad Barthesova eseje „Smrt autora“, nebo odhaluje dekonstruktivní aspekty v domácích i zahraničních interpretacích surrealismu a poukazuje na stejný zájem o radikální obnovu ontologie mezi zdánlivě rozpornými projekty dekolonizace Frantze Fanona a pozdní fenomenologie Maurice Merleau-Pontyho. Nakladatelská anotace. Kráceno.
400 výtisků
Keywords: 2015-2021; 20.-21. století; 21. století; moderní umění; teorie umění -- 20.-21. století; teorie umění -- Česko -- 21. století; umělecká kritika -- Česko -- 21. století; modern art; theory of art -- 20th-21st centuries; theory of art -- Czechia -- 21st century; art criticism -- Czechia -- 21st century; stati; přednášky; výbory; writings; lectures; selected works